Dolar 33,9894
Euro 37,8372
Altın 2.820,49
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C

Malatya’dan Dernek Yöneticileri Hacı Bektaş-ı Veli Anma Etkinliklerine Katıldılar

Malatya’dan Dernek Yöneticileri Hacı Bektaş-ı Veli Anma Etkinliklerine Katıldılar
21 Ağustos 2024 16:01
57

Malatya’da faaliyet gösteren Kültür Merkezi ve Cemevi Başkan ve yöneticileri Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yapılan ”Hacı Bektaş-ı Veli Anma” etkinliklerine katıldılar.

Kültür Bakanlığının daveti üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince iki otobüsle Nevşehir’e hareket eden 70 kişilik Malatya’da faaliyet gösteren Cem evi, Kültür Merkezi Yöneticileri, Nevşehir’de Hacı Bektaş ilçesinde yapılan  ’Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma etkinliklerine katıldılar. Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaş’ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Ali Kapısı Cem Evi Başkanı Muhsin Topalcengiz, Erenler Cem Evi Başkanı Aydın Gültekin, Arguvan Abdal Musa Kültür Merkezi Başkanı Soner Üstün ile il genelinde faaliyet gösteren Arapgir, Arguvan, Hekimhan, Yeşilyurt, Pütürge, Doğanşehir, Akçadağ, Darende ilçelerindeki Cem evi ve Kültür Merkezi yöneticileri de Nevşehir’e gitti.

Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakka yürüyüşünün 753. yıl dönümü anma etkinliklerinin açılış programına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Nevşehir Valisi Ali Fidan, milletvekilleri, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, siyasi partilerin temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı konuşmasında, “Yüz yıllar önce Hacı Bektaş Veli hazretlerinin sevgi, kardeşlik tohumlarını ektiği bu aziz topraklarda filizlenen düşüncelere sahip çıkmanız nedeniyle sizlere ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Hazreti Ali efendimiz, ‘Kimseden vefa görmesem de, vefa göstermeye devam edeceğim’ buyurmaktadır. Bu açıdan sizlerin, yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında mayalanan bu ruhu muhafaza ederek, vefalı insan olmanın en güzel örneklerinden birini sergilediğinizi belirtmek isterim. Dünyanın dört bir yanında yaşanan işgaller ve çatışmalar nedeniyle milyonlarca insan yurdunu terk etmek zorunda kalıyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar bu saldırılarda hedef alınıyor. Bebekler gıdasızlıktan hayatını kaybediyor. Evler bombalanıyor. Hastaneler, ibadethaneler yerle bir ediliyor. İnsanlar, inançları, düşünceleri nedeniyle ayrımcılığa uğruyor. Maalesef gözümüzün önünde insanlık tarihinin en acı olayları yaşanıyor. Bu acıların son bulması, insanların farklılığı bir çatışma nedeni olarak değil bir zenginlik olarak görmesi için Anadolu’da mayalanan bu düşünceleri dünyanın dört bir yanına ulaştırmamız gerekiyor. Biz, Mevlana’dan, Yunus’tan, Hacı Bektaş Veli Hazretlerinden hayata sevgiyle, merhametle, adaletle ve diğerkamlıkla bakmayı öğrendik. Biz, inancından ötürü bir insana zulmetmenin en büyük ayıp ve günah olduğuna inanan bir medeniyetin fertleriyiz. Anadolu ocağında ötekileştirmeye, dışlamaya, sevgisizliğe yer yoktur. Biz, insanı insanın kurdu olarak değil umudu olarak gören bir kültürü temsil ediyoruz. İşte bu nedenle Hacı Bektaş Veli’yi anmak sadece 750 yıl önce yaşamış bir tarihi şahsiyeti anmak değildir. Onu en doğru şekilde anmak, bugün insanlığın ihtiyacı olan bu öğretileri her yönüyle anlamak ve bu çağa taşımakla mümkündür. Günümüzde yaşananlar, dünyanın içine düştüğü kaos ortamı, insanlığın onun sevgi ve kardeşlik çağrısına daha fazla ihtiyaç duyduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Hacı Bektaş Veli’nin felsefesinin günümüz insanlarına da hitap ettiği ve bundan sonra da edeceğini, onun temsil ettiği değerlerin hepimiz için ortak bir anlam ifade ettiğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.

Hacı Bektaş İlçesinde ziyaretlerde bulunan Malatya heyeti, türbe ziyaretinin ardandan, Nevşehir’in Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Yeraltı şehri ve Derbent Vadisi ile Avanos ilçesini de gezdi.

malatya 2
malatya 3
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.